Dezvăluim tainele geamurilor auto. Ce se ascunde în spatele marcajului?

Absolut pe fiecare geam al automobilului se află un marcaj – niște cifre, litere, simboluri de neînțeles. Și, deși standarde globale unice în domeniul geamurilor auto deocamdată lipsesc, cu toate acestea nu este atît de dificil de a citi informația necesară. De fapt, în spatele acestei informații se ascund multe date interesante. Această informație reprezintă, într-o oarecare măsură, pașaportul geamului auto.

De exemplu, dacă parbrizul este fără logo-ul mărcii automobilului atunci, cel mai probabil, acesta a fost înlocuit pe piața pieselor de schimb, fie din cauza fisurilor, în urma lovirii cu pietre, dar probabil automobilul a fost accidentat. Dacă anul de fabricație al automobilului este mai mare, iar al geamului auto este mai mic, respectiv este clar că geamul a fost schimbat dintr-un oarecare motiv. De asemenea, dacă dintr-o parte geamurile laterale sunt de la un producător, iar din altă parte sunt de la un alt producător, este foarte probabil că automobilul a fost accidentat cu impact lateral.

Un indiciu sigur al geamului auto contrafăcut îl constituie marcajul incorect pe geam sau lipsa acestuia. De obicei marcajul este amplasat în colțul din dreapta de jos al geamului și se aplică prin gravare sau tratare cu substanțe chimice.

         podelka.jpg                     markirovka-zavoda.jpg

                Falsificare                                     Marcaj de la uzină

Dacă marcajul este amplasat într-un alt loc sau este aplicat prin metoda imprimării tipografice, aveți de a face cu o falsificare. Marcajul trebuie să indice marca producătorului și data fabricației, semnele care confirmă că geamul respectă standardele de calitate aprobate, tipul geamului (triplex sau călit), precum și alte date.

Deci, să trecem în listă producătorii de geamuri auto, menționînd de la bun început că, cu cît e mai joasă clasa, cu atît e mai jos prețul și respectiv calitatea.

1.Clasa Premium – Saint Gobain Securit (Franța), Pilkington (Anglia), AGC (Japonia)
2. Clasa Business – Doraglass (Turcia) , XYG (China), FYG (China)
3. Clasa Econom – Стеклолюкс (Rusia),  КМК (Rusia), КДМ (Rusia)

 saintgobain.jpg

 1. Emblema concernului auto Volkswagen, beneficiarul geamului auto.
 2.  Denumirea companiei producătoare de geamuri.
 3. Parbriz laminat obișnuit. DOT 618 – certificarea producătorului în baza standardelor Departamentului Transporturi al SUA, M50L1 –  codul intern al producătorului, AS1 – conformitatea cu standardul american, și respectiv cu standardele ISO/TS după valorile permeabilității la lumină – minim 75%. Pe geamurile laterale pot fi întîlnite valorile AS2. 
 4. Conformitatea cu standardul european de siguranță ECE R43.
 5. Codul țării în care geamul a trecut certificarea (dar nu țara în care a fost fabricat!) Е20- Polonia.
 6. Conformitatea cu standardul chinez de siguranță E000199/E000039.
 7. Conformitatea cu standardul chinez de siguranță CCC.  
 8. Data fabricației – anul 2005 (cifra 5) februarie (2 puncte – a 2-a lună a anului,  februarie)

 agc.jpg

 1. AGC AUTOMOTIVE – uzina producătoare a geamului auto.
 2. 43R-000135 - Conformitatea cu standardul european de siguranță ECE R43 (Omologare europeană).
 3. TINTED LAMISAFE – semnifică geam laminat termoabsorbant.  
 4. E22 – Codul țării care a acordat omologarea calității și siguranței. E22 – Rusia. Corespunderea țărilor după numere se indică mai jos.
 5. // - geam de tip extins. Parbriz stratificat.
 6. ISO/TS 16949 LT>75% - conformitatea cu standardele ISO și TS, precum și o indicație a faptului că acest geam are o permeabilitate la lumină de peste 75%.
 7. 5……  -  anul și luna de fabricație a geamului, unde cifra reprezintă anul, iar punctele reprezintă luna. Astfel, geamul a fost fabricat în luna iulie (6 puncte) anul 2005.

 guardian.jpg

 1. Denumirea uzinei producătoare.
 2. Geam laminat.
 3. Parbriz stratificat obișnuit, de asemenea este și triplex – două geamuri, iar între ele este plasat un film din butiral de polivinil, care în caz de spargere a geamului reține fărîmele pe suprafața filmului.
 4. DOT 22 — certificarea producătorului în baza standardelor Departamentului Transporturi al SUA, M50L1 —  codul intern al producătorului, AS1 – conformitatea cu standardul american, după valorile permeabilității la lumină – minim 75%. Pe geamurile laterale pot fi întîlnite valorile AS2. 
 5. Conformitatea cu standardul european de siguranță ECE R43.
 6. Absorbția luminii nu mai puțin de 75%. 7 – 8. Anul fabricației, unde stelele reprezintă anul, dar punctele – luna (august 2005).  9. Codul țării în care geamul a trecut certificarea, Е9 – Spania.

xyg.jpg

 1. Uzina producătoare a geamului XYG.
 2. Geam laminat.
 3. Conformitatea cu standardul chinez de siguranță CCC.
 4. Conformitatea cu standardul chinez de calitate E000199/E000039.
 5. DOT 563 — certificarea producătorului în baza standardelor Departamentului Transporturi al SUA, AS1 – conformitatea cu standardul american. Permeabilitatea la lumină – minim 75%. Pe geamurile laterale pot fi întîlnite valorile AS2, M650 – codul intern al producătorului.
 6. II – parbriz obișnuit triplex (I – parbriz rigidizat, III –parbriz tratat special, IV – geam de plastic).
 7. Conformitatea cu standardul european de siguranță ECE R43.
 8. Codul țării în care geamul a trecut certificarea, Е1 – Germania.
 9. Data fabricației,  unde cifra de sus reprezintă anul (3=2003), suma cifrelor din rîndul doi reprezintă luna (2+8=10 = Octombrie), suma cifrelor din ultimul rînd reprezintă data (20+4=24) - 24 octombrie 2003.

 fy.jpg

 1. Producător de geamuri chinez.
 2. Geam laminat.
 3. M50L1 – codul intern al producătorului, AS1 – conformitatea cu standardul american.
 4. Certificarea producătorului corespunde standardelor Departamentului Transporturi al SUA. 
 5. Conformitatea cu standardul european de calitate și siguranță ECE R43. Atenție: dacă pe geamul de producție chineză lipsește omologarea chineză, înseamnă că lotul de geamuri a fost fabricat pentru piața europeană sau americană, despre ce atestă semnele de pe geam.
 6. Data fabricației: 5 puncte - luna, iar cifra – anul (0= anul 2000, luna mai)
 7. Parbriz laminat obișnuit.
 8. Codul țării în care geamul a trecut certificarea: Е4- Țările de Jos (Olanda).

Litera E situată într-un cerc și cifra de alături înseamnă – codul țării în care geamul a trecut certificarea (dar nu a fost fabricat!). 1-Germania, 2-Franța, 3-Italia, 4-Țările de Jos (Olanda), 5-Suedia, 6-Belgia, 7-Ungaria, 8-Cehia, 9-Spania, 10-Iugoslavia, 11-Anglia, 12-Austria, 13-Luxemburg, 14-Elveția, 16-Norvegia, 17-Finlanda, 18-Danemarca, 19-România, 20-Polonia, 21-Portugalia, 22-Rusia, 23-Grecia, 24-Irlanda, 25-Croația, 26-Slovenia, 27-Slovacia, 28-Belarus, 29-Estonia, 31-Bosnia și Herțegovina, 32-Letonia, 37-Turcia, 42-Comunitatea Europeană, 43-Japonia.

Apropo. Există omologare a geamurilor americană, europeană, rusă, chineză. Acest lucru înseamnă că, geamurile au fost certificate și au trecut sistemul de testare la indicatorii de: siguranță, rezistență la căldură, rezistență la impact, permeabilitate la lumină, materie primă ecologică, etc. în baza testelor aprobate în țările respective. De exemplu:

 agc-automotive.jpg

Acum să trecem la simbolurile pe care le putem întîlni pe parbrize, lunete, geamurile lateriale ale automobilelor.

uho.jpgInscripția Acoustic sau pictograma în formă de ureche — geam fonoabsorbant (filmul între straturile de sticlă are un coeficient înalt de absorbție a zgomotului). Se instalează de obicei la versiunile diesel.

bik.jpgGeamuri atermale cu strat antireflex. Geamul asigură confortul conducătorului auto, reducînd cu mai mult de 40% reflexia pe parbriz. Stratul special antireflex se aplică pe partea interioară a parbrizului și reduce semnificativ reflexia pe parbriz.

ir.jpgInscripția IR —  geam atermal (denumit uneori „cameleon”). Are o irizare violetă caracteristică. Între straturile de sticlă suplimentar la filmul din butiral de polivinil se mai adaugă un strat de film care conține argint, datorită căruia se reflectă și se difuzează 70-75% din energia termică. Asemenea geamuri se instalează pe complectațiile de top ale automobilelor germane și pe multe din automobilele franceze.

termometr.jpgGeamuri atermale cu strat reflectorizant (termometru cu semnul plus/minus și săgeată). Pictograma se aplică pe geamurile cu confort termic îmbunătățit. Geamurile absorb temperatura înaltă mai bine decît geamurile nuanțate obișnuite, reflectă mai bine lumina solară.

 uu.jpgGeamuri atermale cu filtu UV (termometru cu semnul plus/minus, săgeată și literele UU). Pe lîngă calitățile geamului auto menționate anterior, acest geam protejează eficient pasagerii și garnitura salonului de căldura solară și razele UV. 

 

kali.jpgGeamuri hidrofobe
Se folosește o acoperire hidrofobă de eficiență înaltă, care asigură controlul vizual al conducătorului chiar și în timpul deplasării pe ploaie, reducînd utilizarea ștergătoarelor de parbriz.

sputnik.jpgAntenă încorporată
Antena încorporată poate fi aplicată pe orice tip de geam fix. Acesta oferă aceleași caracteristici sau chiar mai bune decît antenele obișnuite, însă fără bătăile de cap asociate cu antenele obițnuite.

 

obogrev.jpgGeam cu sistem de încălzire încorporat

Sistemul de încălzire se montează pe geamul auto și asigură îndepărtarea ușoară și rapidă a gheții și a condensului.

 

  jaliuzi.jpg Geam cu reglare a intensității luminoase electrochromic
 Geamurile nuanțate fumurii propun un efect termic îmbunătățit și o protecție de privirile nedorite.

  molotoc.jpgGeamuri laterale laminate: rezistență marită la impact.
Rezistența mărită de asemenea oferă o protecție împotriva furturilor: pătrunderea în automobil prin geamul cu sticlă laminată durează de 10 ori mai mult timp în comparație cu geamul călit obișnuit.   

 

  nlo.jpgGeamuri laterale laminate: siguranță
Geamurile laterale laminate, asemenea parbrizelor, reduc riscul de cădere a oamenilor din automobil pe geam în cazul de accident.

Pot fi întîlnite următoarele inscripții: Laminated, Lamisafe – geam stratificat (de asemenea triplex), sau - WL – parbriz stratificat (laminat - triplex)

T – geam călit Tempered, Temperlite, Therlite

TINTED – termoabsorbant (nuanțat)

Solar – geam termoreflectorizant. Are pe suprafață o pulverizare din metal, care reflectă și dispersează 40-45% din energia termică.

Vă puteți practica de sine stătător în citirea marcajului de pe geamurile de la producătorul mondial Securit Saint Gobain.

 conet1.jpg  conet2.jpg  serlok.jpg

 Pentru site-ul www.Autoworld R. Carauș (2017) 


оценка: 2.9
всего голосов: 1717

0